فیلم قطار کودکان، نقد و بررسی تخصصی فیلم The Children’s Train 2024
فیلم قطار کودکان که بر اساس رمان پرفروش ویولا آردونه ساخته شده، از ۴ دسامبر در نتفلیکس در دسترس قرار گرفت. فیلم قطار کودکان روایتگر یک ابتکار عمل پس از جنگ جهانی دوم در ایتالیا است و داستان دراماتیکی را به تصویر میکشد که براساس رویدادهای تاریخی واقعی شکل گرفته است.
چرا فیلم قطار کودکان
ناپل سال ۱۹۴۶، شهری ویران و غرق در فقر بود. آنتونیتا، زنی تنها و خسته، بار سنگین زندگی را به دوش میکشید. او که پسر هشت سالهاش آمریگو را تنها تکیهگاه خود میدید، مجبور بود برای تأمین مخارج زندگی، از او بخواهد کارهای سنگینی انجام دهد. عشق مادری و شرایط سخت زندگی، آنتونیتا را در تناقضی عمیق فرو برده بود. هرچند که او آمریگو را بیش از جان خود دوست داشت، اما گاهی اوقات، خستگی و فشار زندگی باعث میشد تا احساس کند پسرش بار سنگینی بر دوش اوست.
آنتونیتا در شرایط سخت و ناچاری، تصمیم دشواری میگیرد. او میخواهد آینده بهتری برای پسرش، آمریگو بسازد و به همین دلیل تصمیم میگیرد او را به شمال کشور بفرستد. آمریگو که از داستانهای ترسناک بچهها درباره این سفر شنیده، کمی میترسد و نسبت به تصمیم مادرش مردد است. اما هنوز نمیداند که این تصمیم، زندگیاش را برای همیشه تغییر خواهد داد.
فیلم قطار کودکان روایتی از یک حرکت همبستگی بزرگ به نام «قطارهای شادی» است که در ایتالیای پس از جنگ رخ داد. این ابتکار عمل که توسط حزب کمونیست محلی و با حمایت اتحادیه زنان ایتالیایی سازماندهی شد، منجر به پذیرش بیش از ۷۰ هزار کودک ایتالیایی از جنوب توسط خانوادههایی در مناطق مرکزی و شمالی کشور شد. پس از گذشت چند سال، بسیاری از این کودکان به خانوادههای خود بازگشتند، اما ارتباطشان با خانوادههای جایگزینشان قطع نشد و در برخی موارد، ترجیح دادند با همین خانوادهها زندگی کنند.
نقدی دیگر را بخوانید : فیلم عزیزان
ترجمه تحتاللفظی «Treni della felicità» به «قطارهای شادی» است، اما این شادمانی در تضاد با تصاویری است که از واگنهای قطار در ذهن تداعی میشود. فیلمهایی مثل «یک زندگی» با آنتونی هاپکینز که به تازگی دیدیم، تصاویری تلخ از کودکان رنجدیده در جنگ جهانی دوم را به تصویر میکشد. هر دو فیلم از قطار به عنوان نمادی از امید و رنج استفاده میکنند، اما «قطارهای شادی» روایتی متفاوت از پساجنگ ایتالیا دارد.
در حالی که فیلم «زندگی» بر زندگی نیکلاس وینتون و اقدامات بشردوستانه او تمرکز داشت، فیلم قطار کودکان داستان شخصیتر و جهانیتری را روایت میکند. با تمرکز بر آمریگو جوان، فیلم قطار کودکان به قصیدهای برای تمام کودکان و مادرانی تبدیل میشود که درگیر جنگ شدهاند. عنوان پایانی هم بر این نکته تأکید میکند. امروزه، کودکان و مادران اوکراینی بیش از هر کس دیگری درک عمیقی از معنای واقعی جنگ دارند.
دوران کودکی آنتونیتا و آمریگو
بخشهای آغازین فیلم که به دوران کودکی آنتونیتا و آمریگو میپردازد، نتوانستند همذاتپنداری عمیقی با مخاطب ایجاد کنند. روایت زندگی سخت آنها در پسزمینه جنگ، بیش از آنکه احساسی باشد، به یک گزارش خشک از واقعیتها شبیه است. فقدان درام و روایتهای عمیقتر، مانع از درگیر شدن عمیق مخاطب با شخصیتها میشود.
صحنههایی که راس کوچولو و دوستانش موشها را رنگآمیزی میکنند تا به عنوان خز مصنوعی بفروشند، لحن داستان را به سمت تاریکی میبرد. اما بارش باران ناگهانی، این فریب را برملا میکند و ما با زنی روبرو میشویم که گذشتهای دردناک دارد. متأسفانه، این بخش از داستان چندان تأثیرگذار نیست. با ورود آمریگو به خانواده جدیدش، داستان جان میگیرد. درنای مهربان، که خودش آرزوی مادری داشت، به تدریج به آمریگو وابسته میشود. اینجاست که موسیقی به عنوان یک پل ارتباطی عمل میکند و استعداد آمریگو در نواختن ویولن، لحظات شاد و دلنشینی را برای او و خانوادهاش رقم میزند.
به نظرم One Life از نظر احساسی خیلی گیراتره. هر دو فیلم پایانهای خیلی تأثیرگذاری دارن که آدمو تحت تأثیر قرار میدن، اما پایان «یک زندگی» با بازی درخشان آنتونی هاپکینز، مستقیم به قلب آدم میزنه. در مقابل، فیلم قطار کودکان بیشتر یه فیلم ملایمه و از نظر احساسی کمتر عمق داره و انگار استعدادهای بازیگراش رو به خوبی نشون نمیده.
به طور کلی، نمیتوان ایرادی از فیلم قطار کودکان گرفت. سازندگانش صادقانه تلاش کردهاند تا داستانی احساسی و تأثیرگذار روایت کنند. در برخی صحنهها موفق شدهاند که احساسات مخاطب رو درگیر کنند، اما در بعضی جاها این اتفاق نیفتاده است. به همین دلیل، مسیر ایجاد ارتباط عمیق با مخاطب، مثل ریل قطار، همیشه صاف و یکدست نیست.
فیلم قطار کودکان فیلمی با ریتم آرام و روایتی کند است که تلاش چندانی برای ایجاد هیجان و احساسات قوی در مخاطب نمیکند. گاهی اوقات تماشای آن خستهکننده میشود و مخاطب منتظر اتفاقاتی هیجانانگیز میماند که شاید هرگز رخ ندهند.